Utbilda medlemmar i er klubb

Utbildningar

Tre steg med olika delar både praktiskt och teoretiskt

Utbildningar 2025

Steg 1 & 2.

I höst erbjuder vi både steg 1 och steg 2 av utbildningen.
Steg 1: Nyköping, 27–28 september. (Inställd)
– Steg 2: Kungsör/Arboga (Agitator), 15–16 november.

Styrelsekontakt för området: Kaj Lindqvist
Utbildningsansvarig: Per Wretbäck, Peter Borg

Klicka på respektive event nedan för mer information och för att anmäla era klubbmedlemmar.

Kommande utbildningar:

Steg 1

– Grunder i whisky

Deltagaren får en personlig ”rättighet” att använda materialet inklusive prov och lokala diplom på den egna eller grann klubben (inklusive röda pins).
Utbildningen fokuserar på kompetenshöjning och ger en bekräftelse på ökad kunskap och intresse inför vidareutbildning.

Målsättning!

Tillverkningsprocessen, lagring,
buteljering, doft/smak, lagar samt förordningar och alkoholens påverkan.

Examination

Avslutas med ett enkelt teoretiskt prov och ett praktiskt dryckesprov.

Diplom

Delas ut tillsammans med en röd SWF-pin.

Utbildningen hålls på Versterlunds korg i Nyköping.

Boende rekommenderas på Blommenhof hotell som ligger 200 meter från utbildningslokalen och det är gångavstånd från Centralstationen.
Dom som kommer redan fredag kväll brukar äta tillsammans på hotellet.

Utbildningen startar lördag morgon ca 09 och avslutas efter lunch söndag ca 14-15. Det serveras lunch för båda dagarna samt middag på lördagen tillsammans med mingel på lördagkväll.

Vesterlunds krog som är en Privat klubblokal för Whiskyprovning har inget eget alkoholtillstånd utan det är fritt fram under mingel-kvällen att ta med sig någon egen spännande malt, kanske en klubb-buteljering att jämföramed övriga kursdeltagares alster.

Steg 2

– Att presentera en whisky

Övning och kunskap om att hålla i en whiskyprovning samt sensorik.

Målsättning

Att ge kunskap om och övning i hur man genomför en whiskyprovning.

Förkunskap

Genomfört steg 1 utbildning

Distansarbete

En månad innan kursen förväntas kursdeltagaren att börja instudera ett material
om presentationsteknik samt att planera en egen provning. Några digitala distansmöten ingår.

Workshop

Sen fredag em till söndag em i anslutning till ett svenskt destilleri (Agitator).
Viss utbildning/ uppföljning/ resonemang avseende presentationsteknik, provningsteknik och
provningskoncept inklusive viss sensorik. Alla deltagare presenterar första whiskyn i sin
förberedda provning som övriga deltagare ger feedback och synpunkter på.

Utbildningen kommer bland annat att innefatta besök hos Agitator i Arboga.
Innan själva utbildningstillfället kommer ni att få hemstudieuppgifter med några avstämningar på webben.

Vi kommer att genomföra större delen av utbildeningen I Kungsör på ett konferenshotell. Där kommer vi även att bo samt äta lunch och middag.

Fredag eftermiddag/kväll börjar med sensorik och provning av Agitators produkter följt av middag och mingel.
På lördag är huvudfokus på en praktisk övning som provningsledare vilket innebär att alla presenterar en whisky följt av presentationsteknik och ytterligare sensorik. 
På söndag har vi genomgång, feedback och sammanfattning.

Efter lunchen på söndagen åker vi en kort sträcka till Arboga och Agitator för en intressant genomgång av ett modernt destilleri. Oscar Bruno förevisar alla nymodigheter som ni inte ser vanligen i ett destilleri.  

Rulla till toppen